Dronning Elizabeth åpner St Fergus gassterminal

Den 9. mai 1978 ankom dronning Elizabeth II sammen med hertugen av Edinburgh St Fergus for å foreta den offisielle åpningen av mottaksterminalen for gassen fra Frigg.
Av Kathryn Steenson

Walkabout
Dagen før hadde kongen av Norge ledet den seremonielle åpningen av Friggfeltet. Som inviterte gjester til St Fergus var representanter fra britiske og norske myndigheter, diplomater og selskaper som hadde eierskap og opererte St Fergus. Dronningens selskap ankom terminalen litt over klokken elleve på formiddagen. Etter noen korte presentasjoner om Total og Frigg fikk dronningen og hennes selskap en omvisning på terminalen og de fikk møte ansatte fra Total, Elf og British Gas. 800 lokale skoleelever var også invitert for anledningen. En plakett ble avduket klokken halv ett og seremonien ble etterfulgt av lunch. Dronningen fikk forært et maleri.

Samtidig ble det feiret både i Grosvenor House i London og på universitetet i Aberdeen. Her fulgte gjestene arrangementet i St Fergus over satellitt. I hovedstaden var ministre og personer fra industrien med på feiringen. Av de inviterte til lunchen på universitetet var akademikere, lokale MPs (Menber of Parlament) og representanter fra fylket (council).
Trude Meland
Lukk